vrijdag, april 19, 2024
HomeSluisVisie op de Toekomst van Gemeentelijke Begraafplaatsen in Sluis

Visie op de Toekomst van Gemeentelijke Begraafplaatsen in Sluis

In september 2020 heeft de gemeenteraad van Sluis een belangrijke visie voor de toekomst van de lokale begraafplaatsen goedgekeurd, met als doel het behoud van alle zestien gemeentelijke begraafplaatsen. Deze visie omvat de mogelijkheid voor nabestaanden om grafrechten te vernieuwen, zelfs als deze rechten reeds verlopen zijn. Dit besluit onderstreept het belang van het behouden van onze lokale geschiedenis en het respecteren van de laatste rustplaatsen.

Als onderdeel van de implementatie van deze visie is een zorgvuldige inventarisatie van de graven gestart, te beginnen met de begraafplaats in Retranchement. Dit proces omvat de controle en aanvulling van gegevens in het digitale grafregister, zoals contactinformatie van nabestaanden en de exacte locatie van graven. Echter, voor sommige graven zijn de contactgegevens van de rechthebbenden nog niet volledig bekend.

Om deze informatie te verzamelen, zijn bij graven met onvolledige gegevens bordjes geplaatst die oproepen tot het opnemen van contact met de gemeente Sluis. Deze bordjes blijven een jaar staan in de hoop dat nabestaanden zich melden. Indien er geen reactie komt, zullen deze graven terugvallen aan de gemeente, maar met de garantie dat stoffelijke resten met respect behandeld en niet verwijderd worden.

De gemeente Sluis moedigt iedereen met informatie over de betreffende graven aan om contact op te nemen. Dit initiatief biedt een kans voor nabestaanden om de grafrechten te vernieuwen en zo een belangrijk deel van hun familiegeschiedenis te behouden.