vrijdag, april 19, 2024
HomeDammeDamme Schittert als Gaststad voor Cittaslow Bestuursvergadering: Een Wereldwijde Erkenning van Lokale...

Damme Schittert als Gaststad voor Cittaslow Bestuursvergadering: Een Wereldwijde Erkenning van Lokale Kwaliteit

Damme heeft afgelopen weekend de internationale aandacht op zich gevestigd door gaststad te zijn voor de prestigieuze jaarlijkse bestuursvergadering van het Cittaslow netwerk. Dit netwerk, dat zich inzet voor het bevorderen van de kwaliteit van leven in steden wereldwijd, koos Damme vanwege haar unieke benadering van duurzaamheid, gemeenschapszin en het behoud van cultureel erfgoed.

In juni 2023 verwelkomde Damme met trots het Cittaslow-keurmerk, een erkenning die de stad niet alleen op de kaart zet als een toonbeeld van levenskwaliteit maar ook haar inzet voor een duurzame en leefbare omgeving bevestigt. Het keurmerk, dat volgt op een grondige audit, onderstreept Dammes toewijding als een stad die bewust kiest voor ontspanning en kwaliteit, ver van de hectiek van het moderne leven.

Burgemeester Joachim Coens spreekt met enthousiasme over deze erkenning en het bezoek van het Cittaslow netwerk. “Damme is een stad die je gemakkelijk in je hart sluit, door haar veelzijdigheid en rijke historie. Het feit dat we nu vertegenwoordigers uit diverse hoeken van de wereld mogen verwelkomen, is een bewijs van onze voortdurende aantrekkingskracht en relevantie op internationaal niveau.”

Het weekend bood een unieke kans voor deelnemers uit landen als Italië, Cyprus, Polen, Duitsland, en Zuid-Korea om Damme in al haar facetten te ervaren: van de ongerepte natuur en voortreffelijke gastronomie tot haar rijke cultuurhistorie en toeristische aantrekkingskracht. Deze ervaringen benadrukken de kernwaarden van Cittaslow: authenticiteit, gastvrijheid, respect, en de tijd nemen voor elkaar, waarden die Damme hoog in het vaandel draagt.

Wereldwijd dragen 290 steden in 33 landen het Cittaslow-label, maar Damme onderscheidt zich door haar actieve betrokkenheid van lokale gemeenschappen, organisaties, en ondernemers in het nastreven van deze idealen. Het is een levendig voorbeeld van hoe een stad haar culturele erfgoed kan behouden, terwijl ze innovatief blijft en een hoge kwaliteit van leven biedt voor zowel inwoners als bezoekers.

Deze gebeurtenis is niet alleen een mijlpaal voor Damme maar ook een inspiratiebron voor steden over de hele wereld, die streven naar een harmonieuze balans tussen traditie en vooruitgang, en het welzijn van hun gemeenschap vooropstellen. Damme bewijst dat kleinschaligheid en aandacht voor het lokale unieke kansen bieden voor wereldwijde verbinding en erkenning.