woensdag, februari 28, 2024
HomeUncategorizedDe kaart van Pieter Pourbus en de Zwinstreek: Een Fascinerende Lezing door...

De kaart van Pieter Pourbus en de Zwinstreek: Een Fascinerende Lezing door Jan Trachet

Unieke lezing bij Davidsfonds Knokke in samenwerking met Cultuursmakers

Historische cartografie ontmoet moderne analyse

Op donderdag 8 februari 2024 om 20 uur staat een bijzondere lezing op het programma in het Cultuurcentrum Scharpoord te Knokke-Heist. Jan Trachet, een gerenommeerde onderzoeker, zal zijn publiek meenemen op een fascinerende reis door de tijd met de kaart van Pieter Pourbus en de Zwinstreek als leidraad. Deze lezing, georganiseerd door Davidsfonds Knokke in samenwerking met Cultuursmakers Knokke-Heist, belooft een verrijkende ervaring te zijn voor iedereen met interesse in geschiedenis, cartografie en de lokale cultuur.

Pieter Pourbus: Schilder en Cartograaf van de 16e Eeuw

In 1561 kreeg Pieter Pourbus, een gerenommeerde schilder-cartograaf, de opdracht van het Brugse Vrije, de belangrijkste en rijkste kasselrij van het Graafschap Vlaanderen, om haar gehele territorium in kaart te brengen. Deze opdracht omvatte de gedetailleerde weergave van wegen, waterlopen, dorpen en steden. Tien jaar later voltooide Pourbus zijn meesterwerk, een kaart die nu gezien wordt als een waardevolle getuige van het middeleeuwse landschap rondom Brugge.

Een Nieuwe Kijk op de Middeleeuwen door Jan Trachet

Professor Jan Trachet, bekend om zijn baanbrekende onderzoek, biedt een nieuw en verrassend inzicht in het cartografisch productieproces van Pourbus. Zijn lezing zal onthullen hoe hedendaags onderzoek nieuwe aspecten van deze historische kaart blootlegt en welke middeleeuwse restanten we vandaag de dag nog kunnen herkennen.

Praktische Informatie

Datum en Tijd: Donderdag 8 februari 2024, 20 uur Locatie: Cultuurcentrum Scharpoord, Maxim Willemspad 1, Knokke-Heist Organisatie: Davidsfonds Knokke (in samenwerking met Cultuursmakers Knokke-Heist)

Toegangsprijzen:

  • Standaard: €10
  • Leden van Cultuursmakers, Davidsfonds, studenten: €8
  • Gratis voor abonnees van Kneistse Cultuurkaart/Volksontwikkeling Knokke-Heist (gezinskaart verkrijgbaar aan €40 aan de ingang)
Deze lezing is een niet te missen kans voor liefhebbers van geschiedenis en cartografie, en biedt een unieke kijk op de rijke historie van de Zwinstreek en haar omgeving.