maandag, april 15, 2024
HomeUncategorizedWeersomstandigheden Bedreigen ook onze Wegen en Fietspaden

Weersomstandigheden Bedreigen ook onze Wegen en Fietspaden

Het landschap in de Zwinregio staat op het punt een winterse metamorfose te ondergaan. Met de naderende koudegolf worden weggebruikers dringend verzocht om extra waakzaam te zijn op de wegen en fietspaden. Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zullen de temperaturen in heel Vlaanderen, uitgezonderd de kuststreek, dalen tot onder het vriespunt. Deze daling, in combinatie met voorspelde winterse neerslag door het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI), vormt een potentieel gevaar voor gladheid, voornamelijk in het noordoosten van Vlaanderen.

Ondanks proactieve maatregelen zoals het strooien van smeltmiddel, waarschuwt AWV voor mogelijke gladde plekken. Weggebruikers worden aangemoedigd om hun snelheid aan te passen, afstand te bewaren van andere voertuigen en de strooiwagens niet te hinderen in hun werkzaamheden. Dit seizoen heeft AWV al 9500 ton aan smeltmiddelen ingezet om de wegen veilig en begaanbaar te houden.

Het Agentschap benadrukt verder het belang van real-time informatie voor weggebruikers. Zij worden aangeraden de website van het Vlaamse Verkeerscentrum regelmatig te raadplegen voor de meest actuele verkeersinformatie. Daarnaast kunnen lokale weersomstandigheden, zoals (winterse) buien, gemeld worden via de KMI-app, een hulpmiddel dat de winterdienst van AWV ondersteunt bij het nauwkeurig inschatten van gladheidsrisico’s.

Met een indrukwekkend arsenaal van 312 strooiwagens voor wegen en 202 speciale fietspadstrooiers, staat AWV klaar om in te grijpen waar nodig. Deze voorbereidingen onderstrepen de toewijding van de organisatie aan de veiligheid van alle weggebruikers in Vlaanderen.