vrijdag, april 19, 2024
HomeKnokke-HeistMiljoenenbuit en Lange Gevangenisstraffen

Miljoenenbuit en Lange Gevangenisstraffen

Op een warme zomerdag in 2013 werden de eigenaren van de prestigieuze juwelierszaak Lebeau-Courally in de Kustlaan het slachtoffer van een brutale overval. Vier Litouwse criminelen drongen de winkel binnen, knevelden de eigenaren en roofden binnen enkele minuten een schat aan kostbaarheden, waaronder honderden luxe horloges, ringen en armbanden, met een geschatte totale waarde van 2,5 miljoen euro.

Na een langdurig onderzoek en een reeks rechtszaken werden de betrokken daders uiteindelijk ter verantwoording geroepen. Het brein achter de operatie kreeg in 2015 bij verstek een gevangenisstraf van 9 jaar opgelegd, terwijl vijf andere leden van de bende celstraffen tussen de 5 en 7 jaar ontvingen. Enkele daders zagen hun straffen in hoger beroep verminderd.

Elf jaar na de feiten, tijdens een recente hoorzitting, verzocht Edgaras L., een 35-jarige Litouwer die in 2015 bij verstek 7 jaar cel kreeg, om strafvermindering. Op het moment van zijn veroordeling bevond hij zich al in een buitenlandse gevangenis voor soortgelijke misdaden in andere Europese landen. Edgaras L. had reeds een 10-jarige straf uitgezeten voor een overval in Oostenrijk en is recent aan België uitgeleverd.

Zijn advocaat pleitte voor een minimale straf, vergelijkbaar met die van een andere betrokkene die 5 jaar cel ontving, en benadrukte Edgaras’ berouw en verlangen naar hereniging met zijn familie. Desondanks wacht hem na de Belgische procedure nog een rechtszaak in Nederland. De uitspraak voor deze zaak is gepland op 15 april.

Deze zaak onderstreept niet alleen de grensoverschrijdende aard van georganiseerde misdaad maar roept ook vragen op over gerechtigheid en herintegratie na lange gevangenisstraffen.