dinsdag, april 16, 2024
HomeHaven / ZeebruggeHeldhaftige Reddingsactie Redt Zeiltocht richting Zeebrugge

Heldhaftige Reddingsactie Redt Zeiltocht richting Zeebrugge

Op zaterdag 23 maart, te midden van een grijze ochtend met windkracht 5 tot 6 Bfrt, waagden een schipper en zijn tweepersoons bemanning zich aan een oversteek van Nieuwpoort naar Zeebrugge. Een avontuurlijke tocht die hun zeilvaardigheden en teamgeest op de proef zou stellen, veranderde plotseling in een strijd tegen de elementen en technische tegenslag.

Terwijl de wind aanzwol, voorafgegaan door een dreigende hagelbui, werden de zeilen van hun boot trotseerbaar gehesen. Echter, het lot besliste anders. Het weer verslechterde, en onverwachts werd een bemanningslid ernstig zeeziek. Met de veiligheid als prioriteit, werd besloten niet door te zetten naar Zeebrugge maar uit te wijken naar de dichtstbijzijnde haven, Blankenberge.

De situatie escaleerde toen bleek dat de motor van de boot weigerde te starten, terwijl water het schip begon binnen te sijpelen, tot angst van de bemanning. Met ongeveer 5cm water boven de vloerplanken en de motor die het af liet weten, werd de Kustwacht ingeschakeld. De oproep werd snel beantwoord door de redders van de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst (VBZR), die meteen in actie kwamen.

De strandredders, die op dat moment bezig waren met de controle van de strandcabines, hoorden de noodoproep en snelden met hun rib naar de reddingsboot om de bergingspomp over te brengen. Echter, het waterpeil aan boord was net niet hoog genoeg om de pomp effectief in te kunnen zetten.

In een daad van kordaat optreden, ging één van de VBZR-redders aan boord van de zeilboot en sloot alle afsluiters, waarna de boot veilig naar de haven van Blankenberge gesleept werd. Daar werd het pompwerk voortgezet. Als tijdelijke oplossing kreeg de schipper een waterstofzuiger te leen van de redders om de laatste restjes zeewater op te ruimen.

Tegen 14.30 uur was de reddingsactie succesvol afgerond. Hoewel de precieze oorzaak van de problemen nog niet is vastgesteld, staat één ding vast: de snelle en doortastende actie van de VBZR-redders heeft mogelijk een veel ernstiger scenario voorkomen. Dit incident benadrukt het belang van goed voorbereid zijn op zee, de waarde van teamwork, en de onmisbare rol van de reddingsdiensten langs onze kust.