dinsdag, april 16, 2024
HomeHaven / ZeebruggeInnovatie Aan Het Werk: Ontdekkingstocht afgelopen weekend op de Symphony

Innovatie Aan Het Werk: Ontdekkingstocht afgelopen weekend op de Symphony

Dit weekend markeerde een bijzondere gelegenheid waarbij de Vlaamse technologie- en innovatiebedrijven hun deuren openden voor het grote publiek, met de Port of Antwerp-Bruges als stralend middelpunt van deze gebeurtenis. Bezoekers, waaronder Vlaams minister-president Jan Jambon, kregen de kans om de Nautisch Operationele Cluster, het hart van de haven, van dichtbij te ervaren en de technologische vooruitgang te bewonderen.

Minister-president Jan Jambon onderstreepte het belang van technologie voor de toekomst van Vlaanderen: “We streven ernaar dat Vlaanderen in 2030 de beste plek ter wereld is om te wonen, werken en leven, gesteund door de kracht van technologie.”

De Vlaamse maakindustrie staat voor aanzienlijke uitdagingen, zoals hoge loonkosten, energieprijzen en internationale concurrentie. Jan Jambon benadrukte de noodzaak van bescherming en versterking van de industrie tegen deze achtergrond.

Tegelijkertijd werd het schip de Symphony, een recente aanwinst van Jan De Nul, gepresenteerd als een pronkstuk van maritieme technologie en innovatie. Uitgerust met geavanceerde technologieën zoals de Swordfish kabelbegraafmachine en onderwaterrobots, speelt dit schip een cruciale rol in de missie voor duurzame en betaalbare energie via offshore windmolenparken.

De Symphony is niet alleen een technologisch wonder maar zorgt ook goed voor haar bemanning, met faciliteiten zoals een fitnessruimte, cinemazaal, en sauna. De inzet van moderne communicatietechnologieën, zoals het Starlink Maritime-systeem van SpaceX, benadrukt het belang van connectiviteit in uitdagende omgevingen.

Veiligheid staat voorop aan boord van de Symphony, met een hospitaal en een helikopterdek voor noodgevallen, naast geavanceerde besturingstechnologieën die essentieel zijn voor complexe offshore projecten.

Dit initiatief toont de voortdurende groei en toewijding aan innovatie binnen de Vlaamse technologische sector en maritieme engineering, waarbij Jan De Nul actief op zoek is naar nieuw talent om bij te dragen aan hun missie.