zaterdag, april 20, 2024
HomeCultuurDuik in de Wereld van Oostkust Dialecten met Em. Prof. Magda Devos

Duik in de Wereld van Oostkust Dialecten met Em. Prof. Magda Devos

Op vrijdag 29 maart 2024, om 20:00 uur, zal niet Em. Prof. Jacques Van Keymeulen, maar Em. Prof. Magda Devos het podium betreden voor een fascinerende avond gewijd aan de dialecten van de Vlaamse en Zeeuwse kust. Wegens een onvoorziene omstandigheid is Prof. Van Keymeulen verhinderd, waardoor Prof. Devos de honneurs waarneemt. Deze bijzondere lezing vindt plaats in het Cultuurcentrum Scharpoord te Knokke-Heist, gelegen aan het Maxim Willemspad 1, en wordt georganiseerd door Davidsfonds Knokke in samenwerking met Volksontwikkeling/Kneistse Cultuurkaart en Cultuursmakers Knokke-Heist.

Verkenning van Noordzee-Germaanse Roots

Em. Prof. Magda Devos zal ons meenemen op een ontdekkingsreis door het Noordzee-Germaans in de Vlaamse dialecten, een taalrijkdom die we hebben overgeërfd van de Saksen. Deze stammen vestigden zich zowel in onze regio als in Engeland tijdens de Germaanse volksverhuizingen. Interessant is dat het West-Vlaams, beschouwd als een van de meest authentieke Vlaamse dialecten, verrassend veel overeenkomsten vertoont met de Engelse dialecten en standaardtaal. In tegenstelling tot het Oost-Vlaams, dat veel van zijn Noordzeegermaanse karakter heeft verloren, blijft het West-Vlaams zijn rijke geschiedenis trouw. Prof. Devos belooft deze inzichten te delen op een toegankelijke wijze, rijkelijk geïllustreerd met voorbeelden en zonder ingewikkeld jargon.

Diepgravend Onderzoek naar de Kustdialecten

De lezing belooft een diepgaande verkenning te bieden van de geschiedenis en de unieke kenmerken van de streektalen langs de Vlaamse en Zeeuwse kust. Prof. Devos zal specifiek ingaan op hoe het West-Vlaams zijn oorspronkelijke, Noordzee-Germaanse eigenschappen heeft weten te behouden, in tegenstelling tot andere dialecten. Aan de hand van talrijke voorbeelden en dialectkaartjes zal zij deze avond tot een niet te missen ervaring maken.

Praktische Informatie:

  • Datum en Tijd: Vrijdag 29 maart 2024, 20:00 uur.
  • Locatie: Cultuurcentrum Scharpoord, Maxim Willemspad 1, Knokke-Heist.
  • Organisatie: Davidsfonds Knokke in samenwerking met Volksontwikkeling/Kneistse Cultuurkaart en Cultuursmakers Knokke-Heist.
  • Toegang: Algemeen tarief: €10. Leden van Cultuursmakers, Davidsfonds, en studenten: €8. Gratis voor abonnees van Kneistse Cultuurkaart / Volksontwikkeling Knokke-Heist op vertoon van hun gezinskaart.
  • Gezinskaart: Verkrijgbaar aan de ingang voor €40.
  • Reserveringen: Niet noodzakelijk.

Contact: